Friday, November 15, 2013

Top 10 "Super-Foods"



"Fie ca hrana sa-ti fie medicament, si medicamentul hrana." - Hipocrate


"Super-foods" sunt alimente - in mare parte vegetale, dar si unele produse lactate sau peste - considerate a fi foarte dense din punct de vedere nutritional si astfel, benefice pentru sanatate. Antioxidantii, grasimile sanatoase, fibrele sau fito-chimicalele pe care aceste super-alimente le contin, au capacitatea de a preveni bolile cronice, de a imbunatati vederea, si chiar de a pastra o minte ascutita. In plus, consumul acestora te ajuta sa iti pastrezi o silueta sanatoasa si frumoasa :) Nu mai sta pe ganduri si adauga urmatoarele alimente in farfuria ta!

1. Spanac


Popeye stia ce stia! Trebuie sa mananci spanac, ca sa fii puternic. Vrei sa stii de ce? Spanacul este unul dintre cele mai bogate alimente din punct de vedere nutritiv; contine mai mult calciu decat laptele, este foarte bogat in fier si de asemenea, in luteina. Toate acestea, impreuna cu antioxidantii pezenti in spanac, te ajuta sa iti mentii inima sanatoasa, sa iti pastrezi privirea agera si pielea stralucitoare. 

2. Mere


Cu siguranta ai auzit expresia "Un mar pe zi, tine doctorul departe!" Stim cu totii ca merele sunt bune pentru noi, dar stii ce la face atat de sanatoase? Merele sunt un pachet de antioxidanti, care previn imbatranirea celulelor si previn cancerul si bolile cardiovasculare. Ca bonus, sunt bogate in fibre, care ne ajuta sa avem o digestie sanatoasa si sa ne mentinem foamea in frau. Impreuna cu putin unt de arahide, merele sunt o gustare delicioasa si super-sanatoasa!

3. Ovaz


Ovazul se afla printre cele mai sanatoase cereale si este bine-cunoscut pentru continutul de fibre solubile, care au proprietatea de a scadea colesterolul rau LDL si  de a reduce riscul de diabet tip 2. De asemenea, consumul de ovaz te ajuta sa iti pastrezi inima sanatoasa si pielea tanara. 

4. Quinoa


Denumita si "super-cereala", quinoa este o sursa excelenta de fibre si proteine si nu contine gluten. Este singura dintre cereale considerata proteina completa si este delicioasa atat consumata ca un mic-dejun dulce sau - gatita la fel ca orezul- pe post de garnitura. Daca nu ai incercat-o inca, merita sa ii dai o sansa. Este usor de pregatit si surprinzator de satisfacatoare!

5. Leguminoase (fasole, mazare, linte, naut)

Leguminoasele, cum ar fi fasolea, lintea sau nautul, pot oferi pana la 17 de grame de fibre intr-o cana, și sunt, de asemenea, o mare sursă de proteine​​. Sunt încărcate cu substanțe nutritive esențiale, cum ar fi calciu, potasiu, magneziu, si ne ajuta sa ne ferim de bolile de inima, hipertensiune arteriala, si cancer de colon.

6. Peste


Consumul de pește ajuta la scaderea riscului de boli de inima, cancer, Alzheimer, accident vascular cerebral, diabet si artrita. Somonul, heringul și sardinele (acesta din urma  conțin cele mai mici niveluri de mercur) sunt cei mai bogati pesti in acizi grasi omega 3, esentiali pentru sanatatea inimii.

7. Nuci

Fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi nucile, migdalele sau alunele, sunt bogate in fibre si proteine​​. Nucile contin acizi Omega 3, la fel ca si peștele (ceea ce le face o buna  alternativă vegetariană a peștelui), iar migdalele contin niveluri ridicate de grasimi monosaturate, ambele ajutand la scaderea colesterolului LDL, combaterea bolilor de inima si imbunatatirea memoriei. Deci, cu toate ca nucile sunt foarte bogate in calorii si grasimi (bune!), atunci când sunt consumate cu moderatie beneficiile lor aduse santatatii nu pot fi egalate! 

8. Lamaia

Considerata "fructul miraculos", lamaia e capabila sa lupte atat impotriva banalelor racelilor cat si impotriva unor boli serioase, cum ar fi cancerul. Este o sursa bogata de  flavonoide, care s-au dovedit a avea proprietati anti-inflamatorii și anti-tumorale. Acest lucru, combinat cu un nivel ridicat de vitamina C, face din lamaie un aliat puternic atunci cand vine vorba de sanatatea inimii, combaterea diabetului sau a artritei. In plus, ne ajuta sa avem o digestie usoara, eliminand astfel toxinele acumulate in organism. 

9. Fructele de padure

Zmeura, murele, afinele, fragutele si restul fructelor de padure sunt dovada ca nu marimea conteaza cand vine vorba de calitati. Desi sunt atat de micute, aceste fructe sunt incarcate cu antioxidanti, contin foarte putine calorii si o gramada de vitamine. Au proprietatea de a preveni tumorile, hipertensiunea, bolile de inima, Alzeihmer si pot ajuta organismul in lupta cu radicalii liberi. Consuma-le zilnic si vei avea doar de castigat!

10. Avocado

Imagineaza-ti un fruct capabil sa lupte impotriva celor mai temute afectiuni din zilele noastre. Acesta este avocado, o sursa excelenta de grasimi benefice, potasiu, fibre, vitamine si minerale. Studiile au demonstrat ca acest fruct, care poate fi usor confundat cu o leguma din cauza gustului deloc dulce, are puterea de reduce inflamatia din organism, responsabila de inmultirea celulelor canceroase. De asemenea, avocado poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat si a colesterolului ridicat. Deci, data viitoare cand iti vei  face un sandwich sau o salata, asigura-te ca o sa adaugi si cateva felii de avocado.

Recunosc, sunt un fan al super-alimentelor. Pot sa pariez oricand pe beneficiile spanacului sau ale fructelor de padure, si incerc sa includ produse de genul asta cat mai des in dieta mea de zi cu zi. Nimic nu se compara cu energia si starea de bine pe care ti-o da o farfurie plina cu nutrienti, sanatate si savoare. 

Tu ce alte super-alimente cunosti?


                                                  post signature

No comments:

Post a Comment